2010-04-21

alma és fája

a gizmodo.com oldalán egy kalandos körülmények közt megszerzett új apple iphone 4-es modell prototípusát mutatták be a minap. apple olyannyira visszaigazolta a hekk eredetiségét, hogy "szeretné" visszakapni a készüléket, amit egyik fejlesztöje hagyott el egy szilikonvölgyi (nem, ez nem egy platinaszöke plázacica buja topológiája...) bajor sörbárban még márciusban.

a hírben számomra csak az volt tetszetös, hogy a cég a szerkezet elvesztése utáni órákban komplett törölte benne a rendszert... (!!!)

komplett.

brickelték, mondják erre - ez pl. gyakori kifejezés volt olyan oldalakon, amiket annak érdekében látogattam, hogy feltörjem a psp-met saját játékok futtatása végett. ha a psp rendszerét hekkelted meg, közölték jóelöre, hogy örökre tönkrebaszhatod vele a géped. tudatosan, komplex feladatokat végrehajtva a rendszer belsejében...

namost ehhez képest az apple távirányítással szétbaszta a telefont, használhatatlanná téve (innen a brick, azaz tégla kifejezés) úgy, hogy még a gizmodo nyilván nem kezdö - és sok technikabensöséget megért - szakembereit is megoldhatatlan probléma elé állította, ami az újbólindítást vagy feltörést illeti.


ami a lényeg:
kell nekem egy olyan technikai termék, amelynek most már nemcsak speciális szoftvereit, tartalmait (android, iphone, ipad, kindle) cenzúrázzák és törlik a gyártók, hanem magát az operációs rendszert, azaz a szerkezetet müködtetö szoftvert is?

komolyan ez lesz a trend???

hogy veszel egy pc-t, és ha valami nem tetszöt csinálsz, törlik a vinyódat?

mert akkor itt most nagyon szeliden és visszafogottan szeretném az apple-nek és a hozzá hasonlóan gondolkodó gyártóknak kifejezni ezzel kapcsolatos fogyasztói véleményemet:

a kurva anyátokat!

1 megjegyzés:

Izolda írta...

Ezt most aláírnám én is. :)