2007-10-30

a hét szava: KÖZÖS MEGÁLLAPODÁS

"Azt soha senki nem fogja számunkra ellenbizonyítani, hogy 1 meg egy az kettő! Hiszen a mi számrendszerünkben az annyi és kész! Ez közös megállapodás kérdése."

ezt kaptam egy baráttól, mikor valami evidenciát vélt felfedezni önnön érvelésében, és jelezte, hogy ne is fáradjak se ennek, pláne se nem az ellentétének a bizonyításával...

nos, ezt matekszeretö emberként kihívásként értékeltem, nektek pedig most végig kell szenvedni velem :P

---

igen, az "egy meg egy az kettö" látszólag matematikai, fizikai, csillagászati és mindennapi tevékenységünk legelemibb alapja... mindez nem változtat azonban rajta, hogy csak egy konstrukt, egy kitaláció, egy képzödmény, amelyet csupáncsak elfogadtunk!!!
(ellenpélda: a kettös számrendszerben 1+1=10...! de már ez így is helytelen, logikámnál maradva, hiszen ott is az "egység"et használjuk.)
ha ugyanakkor valami bizonyítékkal is tudna szolgálni erröl valaki, annak azt hiszem nemcsak én örülnék meg ;) hiszen az mégiscsak nonszensz, hogy komplett realitás-érzékelésünk, s egész mindennapi technikai civilizációnk egy gyenguska "na, tegyünk úgy, minthá"-n alapszik... nem?!

a baj ugyanis az, hogy az 1+1=2 csupán egy megegyezés, olyasmi, mint az asztalnál való viselkedés szabályai. betartjuk, mert nem ütközik megegyezésen alapuló össz-rendszerünk tapasztalati eredményeivel - magyarul relatíve ritkán találkozunk szembe azzal, hogy 1 meg 1 az három. ami viszont nem is csoda, hisz ha egyszer megegyeztünk erröl, ki az a barom aki ebbe belekötne, szembemenve a világgal?
s máris létrehoztuk az önmaga farkába harapó kígyót...
1) legyen 1 az egység.
2) két egység pedig legyen kettö.
==> 3) tehát egy meg egy az kettö...

nah, gratulálok ;)

a bibi az, hogy a matematika eszközeivel egyszerüen NEM bizonyítható, hogy a matematika hibátlan!
az a szám, hogy 1, nem egy természeti, vagy akár természetes konstans (mint az 1 egységgel nem is leírható Pi, vagy Mü, vagy bármi ilyesmi... érdekes, nem? miértisnem Pi az 1 egység életünkben??? pechje volt, akkor fedezték fel, hogy létezik, mikor már nem állapodhattak meg róla, hogy mekkora, lol...), hanem egy megállapodás.
innentöl pedig éppenhogy a közös megállapodás az alapja mindennek - amely minden-röl pedig eleddig úgy hittük, természetbeni törvény alapján müködik...

s lám, mégsem.

illetve, vethetné közbe valamelyikötök, aki még nem fogja a fejét, az 1-et miért is ne definiálhatnánk egységként, amely a semmitöl választ el, mondjuk egy vonalzó elejétöl jobbra menve?

kinek árt az?

azért, válaszolnám ekkor :) , mert a semmi nemhogy valami, hanem egyúttal szerintem a mindennel egyenértékü, mértékegységileg - s no lám, itt jön be, hogy ami a rendszer gyengeségének tünik, vagyis az axiómatikus felépítés, az felhasználható a rendszer "ellenében" is, pontosabban más célok érdekében:
per definitionem akkor most a semmi legyen egyenlö a minusz mindennel... :D
TE elfogadod ezt most nekem axiómaként? igen? köszönöm, kedves ;)
meg még gyüjthetnénk is embereket a tézis mögé. (persze hogy pártot is sikerülne így alapítani, már kétséges... habár, manapság...)

azzal egyébként márcsak azért sem értenék egyet, hogy a semmi=nulla, bárhonnét nézve is, mert a nulla is valami, s a semmi meg nem lehet nulla, mert akkor meg a nullának nincs neve...

ami ugye nemsemmi lenne :))))))

Nincsenek megjegyzések: