2007-10-25

legó


szóval az volt, hogy hétfötöl speciális öszi szünetbeli gyerektanfolyamot tartottam, videófilmezésröl. valamikor 2000 környékén a lego kijött egy stephen spielberg movie maker szettel, amiben pc-re csatlakoztatható kamera és persze csomó lego-mütyür volt.


egyik nyári szünet alkalmából gondoltam egy merészet és a szokásos "csináljunk újságot, gyerekek!" felkiáltás helyett a szünidöben általam vezetett tanfolyamon "csináljunk filmet, gyerekek!" felkiáltást eszközöltem, s nem várt sikert aratott a próbálkozás, valamint régmúlt délutánokat idézö, szívemnek meleg emlékeket hozott magával járulékosan a számomra is.

mint az örült építettem leírás alapján szellemkastélyt, dinoszaurusz-követö helikopátert, autókat és egyéb izéket, gyermeki mosollyal arcomon, ez tutifix. aztán következett a filmezés, stop-motion technikával, azaz képeket csináltunk a figurákról, mindig mozdítottunk rajtuk picit, aztán jött a következö kép, s így tovább, mint az animációs filmeknél. persze rendes film-szekvenciák is készültek, és mindezeket egybevágva készül el aztán egy-egy korszakalkotó mü.

persze elötte még hangfelvétel folyik, mikor az utószinkronnal bibelödnek a gyerekek, szöveget kell belevágni föcímnek, zenét alányomni... szóval csomó technikai opcióval is megismerkednek.

régen általában 2 csoport jött össze 4-5 fövel csapatonként, és eléggé el voltam foglalva koordinációval, fegyelmezéssel, bár meg kell mondjam, az amúgy 8-14 év közöttiek szinte kivétel nélkül hallatlanul kedveseknek és könnyen kezelhetöeknek bizonyultak. ez nemcsak a videótanfolyamoknál van úgy, hanem a többi hasonlónál is, mikor word, internet és társai okítódnak.

a mostani, 4-fös seregnél sokkal többet tudtam legózni én is, ami nagyban növelte amúgy eléggé stresszes hetem örömfaktorát (a gyerektanfolyam után munkanélküliek, hmm, hogyisnevezzem, coaching-olása délután fél ötig, szinte mindegyik este pedig esti tanfolyam, excel és word, kivéve mikor tegnap fél tízre sikerült csak helyet szerezni a squashnak).

s imhol akkor a föprodukció - "dinoszauruszok csak a moziban vannak" címmel :)
élvezzétek, én nagyon élveztem a készíttetést.

azt hiszem, ha nagy leszek, producer leszek.
vagy gyerek.

:D




---

ma délben, a tanfolyam végén egyenesen brémába utazom, egy volt szomszédom, továbbrais jóbarátom legénybúcsújára. többnapos program, szerintem vasárnap este lesz miröl beszámolnom...

remélhetöleg nem a "very bad things" mintájára! :P

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

a producerek dagadtak, szőrösek, izzadnak és szivaroznak, visszataszító népség mind :) legyél inkább gyerek. vagy maradj inkább gyerek :)
a videó nagyon jó, ügyesek voltatok.
hétvégén is legyél az. jó szórakozást :)

roberto írta...

ki tudja... én is lehetek dagadt, szörös, néha izzadok is, söt már szivar is volt a számban... ezek szerint visszataszítónak tartasz? hmmm... :P

köszönöm azért a dícséretet, ha újra találkoznék velük, átadom nekik! ;)

Névtelen írta...

téged még nem láttalak, nem tudom, hogy milyennek tartalak ;) producereket viszont már láttam :D

a dicséret nemcsak a gyerekeknek szólt, hanem a tanárbácsinak is, természetesen :)